Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

ABN AMRO: Retailers belangrijke rol in circulaire economie

Als Nederland een volledige circulaire economie wil hebben in 2050, dan moet de sector Retail omschakelen naar een nieuw businessmodel. Dat stelt ABN AMRO in de publicatie ‘Retail: van tweedehands shopping mall tot een abonnement op jeans’. De bank ondersteunt retailers die de stap naar een circulair businessmodel maken met nieuwe financieringsmodellen.

Volgens ABN AMRO kunnen retailers een belangrijke rol spelen in de overgang van een modulaire naar een circulaire productie van bijvoorbeeld kleding of elektronica. Retailers hebben de mogelijkheid om de verspilling van producten tegen te gaan door deze bijvoorbeeld langer mee te laten gaan, te verhuren of als dienst aan te bieden.

Abonnement
Een manier waarop retailers het hergebruik van producten kunnen bevorderen, is het gebruiken van een product-dienstensysteem. Dit draagt bij aan een langere en meer efficiënte levensduur. Een product kan op basis van een abonnement langdurig worden gebruikt, zonder dat de gebruiker eigenaar wordt. De retailer blijft verantwoordelijk voor het onderhoud. Zij gaan een langdurige relatie aan met de klant én houden meer grip op de grondstoffenstroom. ABN AMRO wil retailers helpen bij bijvoorbeeld deze manier van circulair werken.

Ambitie
De bank heeft als ambitie om in 2020 in alle sectoren vanuit minimaal 100 deals één miljard euro aan circulaire bedrijfsmiddelen te hebben gefinancierd. Dit moet zorgen voor een besparing van minstens één miljoen ton C02-uitstoot. Naast retailers, helpt ABN AMRO ook de voedingsindustrie bij het overstappen naar circulaire verdienmodellen. Daarbij wil de bank zich meer gaan richten op de ketenfinanciering.

Partner van Inkoperscafé
Partner van Inkoperscafé

Reacties

Partner van Inkoperscafé
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres