Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

ABN AMRO: prijzen metalen zullen stijgen

De prijs van de meeste industriële metalen zal in het komende kwartaal gaan stijgen. Dat stelt ABN AMRO in zijn ‘Quarterly Commodity Outlook’. De vraag naar deze metalen blijft gunstig, door een grotere industriële bedrijvigheid, een aantrekkende productie van auto’s en het geleidelijke herstel in de bouwsector.

Daarentegen zullen de prijzen voor goud, staal, ijzererts en cokeskolen naar verwachting verder dalen in 2015. Het productieoverschot, grote voorraden en relatief lage vraag zetten deze grondstofprijzen onder druk.

Olieprijs zal herstellen
ABN AMRO verwacht dat de olieprijs de komende maanden weer zal herstellen, omdat de markt meer in balans komt. De bank verwacht dat olieproducenten hun aanbod verlagen, terwijl de vraag zal aantrekken vanwege een sterkere economische groei. De olieprijzen zullen echter wel relatief laag blijven, in vergelijking met de gemiddelde olieprijzen uit 2013 en 2014.

Effect olieprijzen op andere grondstoffen
De lage olieprijzen zullen doorwerken op andere grondstoffenmarkten. Het productieproces van basis- en edelmetalen is namelijk energie-intensief en de lage olieprijzen zullen het kostenniveau verlagen. Daarnaast leiden lage olieprijzen tot lagere inflatieverwachtingen, dit zal onder andere effect hebben op de prijs van goud. De lagere olieprijs zal daarnaast boeren van granen en suiker stimuleren om hun gewassen te verkopen tegen lagere prijzen, als gevolg van de lagere transportkosten.

 

Partner van Inkoperscafé
Partner van Inkoperscafé

Reacties

Partner van Inkoperscafé
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres