Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

ABN Amro: Basismetaalprijzen verder gedaald

De prijzen voor basismetalen (staal, aluminium, koper, nikkel en zink) zijn in januari en februari nog verder gedaald. Dit is een gevolg van de lage olieprijs, de lage prijzen voor de grondstoffen ijzererts en cokeskolen en de economische groeivertraging in China. Dat blijkt uit de Industriële Metalen Monitor van ABN Amro.

De prijs van koper daalde de afgelopen maanden met 11%. De prijsdaling van aluminium bleef beperkt tot hooguit 2%. Volgens het rapport bestaat de kans dat de prijzen voor aluminium, koper, nikkel en zink in de loop van 2015 weer stijgen, als gevolg van de toenemende vraag. Staalprijzen blijven echter wel onder druk staan, als gevolg van de overcapaciteit. Volgens sectoreconoom Casper Burgering daalt de prijs van staal van $550 naar $460 per ton staal.

Vertraging Chinese economie
De vertraging van de Chinese economie leidt tot een lage vraag naar staal en dit zal ook gevolgen hebben voor de vraag naar ijzererts en cokeskolen. De import van staal zwakte, volgens Burgering, in China onverwacht af met 18% in januari en zal met de komende festiviteiten in het land ook laag blijven.

Zwakke vraag staal Amerika
In Latijns-Amerika is de vraag naar staal nog relatief zwak. Dit komt voornamelijk door de lage vraag vanuit de auto-industrie. Het overtollige staal van Latijns-Amerikaanse fabrikanten vindt zijn weg naar exportmarkten, waaronder de VS. Als gevolg hiervan moeten de staalfabrieken in de VS concurreren met deze externe leveranciers.

Prijsschommelingen kopermarkt
Tegelijkertijd is de economie van Europa aan het verbeteren, ondanks de politieke instabiliteit van Griekenland en Oekraïne. Deze instabiliteit en de lage olieprijzen vertalen zich het sterkst in de koperprijs, die daalde met 11%. De kopermarkt is gevoelig voor prijsschommelingen. Volgens het rapport zal een overaanbod echter relatief laag blijven dit jaar.

Prijzen nikkel en zink zullen stijgen
Nikkel en zink daalden dit jaar 4% tot 6% in prijs. Burgering stelt echter dat de vooruitzichten voor deze grondstoffen positief zijn. De aanbodzijde zal een belangrijke reden zijn voor stijging van de prijzen. De LME-voorraden voor nikkel lijken hun piek te hebben bereikt, terwijl de zinkvoorraden sterk zijn afgenomen. In China zijn de voorraden van ‘Nickel Pig Iron’ sterk verlaagd en dit kan hernieuwde belangstelling opleveren. Zink zou gauw kunnen gaan stijgen. De zinkvoorraden zijn namelijk sterk afgenomen. Daar komt bij dat in de tweede helft van dit jaar een grote zinkmijn in Australië gesloten zal worden.

Partner van Inkoperscafé
Partner van Inkoperscafé

Reacties

Partner van Inkoperscafé
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres