Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Aanpassen aan economische crisis

Recent is het rapport ‘2023 Key Issues’ van The Hackett Group verschenen. Een conclusie uit het rapport is dat twee derde van de aan het onderzoek meewerkende organisaties de economische neergang als het belangrijkste aandachtspunt beschouwt. Fabrikant van inkoopsoftware Ivalua reageert op de uitkomsten van het rapport.

De belangrijkste conclusies van ‘2023 Key Issues’ zijn:

  • Economische neergang vormt de grootste uitdaging voor de meeste organisaties.
  • In deze omstandigheden speelt inkoop een cruciale rol bij het vergroten van de veerkracht van bedrijven.
  • De werkdruk voor inkoopteams neemt naar verwachting met 10,6% toe in 2023. Terwijl het personeelsbestand van inkoop slechts met 3,2% zal stijgen.
  • Daarom wil bijna de helft van de ondervraagde organisaties hun digitale transformatie verder versnellen. Met name op het gebied van contract lifecycle management, leveranciersrisico- en prestatiebeheer, onboarding van leveranciers en uitgavenanalyse.

Forse kostenverlagingen

Volgens Hacket zijn de topprioriteiten van inkoop voor 2023: het waarborgen van de continuïteit van de levering, het bestrijden van inflatiedruk en het verlagen van de uitgaven. Hoewel de inflatiedruk een verschuiving heeft veroorzaakt van traditionele onderhandelingen naar strategieën als het verbeteren van leveranciersrelaties, kostenmodellering, het aanpassen van contractvoorwaarden of zelfs ‘hedging’, biedt de huidige omgeving nu meer mogelijkheden voor forse kostenverlagingen. Met name inkooporganisaties zijn van plan om in 2023 meer te investeren in risico- en prestatiebeheer van leveranciers, onboarding van leveranciers, contract-levenscyclusbeheer en uitgavenanalyse.

Leveranciersrelaties

“Om te slagen in de huidige volatiele economie, moeten bedrijven hun leveranciersrelaties meer op samenwerking afstemmen”, zegt Alex Saric, Chief Marketing Officer (CMO) van Ivalua. “Technologie speelt een cruciale rol bij het mogelijk maken van de grotere transparantie en betrokkenheid bij leveranciers die vereist zijn. Met de juiste technologie kunnen inkoopteams niet alleen helpen bij het beschermen van hun organisaties tegen externe verstoringen en het vergroten van de veerkracht van de toeleveringsketen. Ze kunnen ook een sleutelrol spelen bij het ondersteunen van strategische zakelijke beslissingen.”

Bronnen: Ivalua | Hackett

Partner van Inkoperscafé:
Partner van Inkoperscafé:

Reacties

Partner van Inkoperscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres

Mis niets en ontvang een gratis e-book!

Schrijf je nu in voor de wekelijkse nieuwsbrief. Zo krijg je het laatste inkoopnieuws automatisch in je mailbox en ontvang je het e-book 'ICT-contracten & contract-management: tips, trucs en juridische valkuilen.'