Magnifying glass Close

80% zakenleven maakt geen gebruik kortingen

Bijna 80 procent van het internationale zakenleven maakt geen aanspraak op kortingen voor tijdige betalingen.[slide] Het harde werken van de inkoper om deze kortingen te bemachtigen wordt teniet gedaan door bottlenecks in het interne verwerkingsproces. Het is een bevinding die terug te vinden is in een wereldwijd onderzoek dat door Basware en MasterCard is uitgevoerd.

Het onderzoek wijst uit dat 84 procent van de respondenten hun leveranciers te laat betaalt. De ondervraagden geven aan dat zij gemiddeld 14 procent van hun overall uitgaven hadden kunnen besparen als klantenfacturen van ideale betalingstermijnen waren voorzien.

Aanzienlijke kortingen
Leveranciers zijn bereid aanzienlijke kortingen aan te bieden in ruil voor tijdige betalingen. De gemiddelde korting bedraagt acht procent, maar loopt in sommige gevallen op tot 50 procent. Hoewel de marges van leveranciers met erg hoge kortingen in het gedrang komen, is er op dit punt voor beide partijen terrein te winnen.

Kloof
Het onderzoek geeft een duidelijk beeld van de kloof die bestaat. Het is niet een gebrek aan geld, maar meer het ontbreken van mogelijkheden voor bedrijven om het maximale uit mogelijke besparingen te halen. Terwijl 88 procent van de afnemers gelooft dat zij een sociale verantwoordelijkheid draagt om op tijd te betalen, duurt het alsnog tien dagen voordat de betaling daadwerkelijk plaatsvindt.

Partner van Inkoperscafé
Partner van Inkoperscafé

Reacties (2)

René Staal 8 februari 2015 12:29 uur

Kortingsknallers geven zowel bij afnemers als leveranciers het verkeerde signaal af. Goede afspraken maken op de totale kosten levert beide partijen meer op. Tip aan leveranciers: Zorg dat de faktuur klopt met afspraken en bestellingen. Geen cent meer of minder. Hierdoor zal de automatisering bij de klant uw faktuur sneller verwerken, waardoor betalingstermijn kan worden nagekomen.

9 december 2014 11:40 uur

Betalingskortingen van gemiddeld 8% tot wel 50%, lijkt haast te mooi om waar te zijn. Ik geef me graag op voor een cursus om deze percentages te realiseren puur op basis van vlotte betaling.

Partner van Inkoperscafé
Sluiten

Inloggen

of met e-mailadres