Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

30 Nederlandse partijen brengen samen blockchain op de kaart

Ongeveer 30 Nederlandse partijen, privaat én publiek, werken samen aan de meest uiteenlopende blockchain-projecten. Deze initiatieven zijn samengebracht in de Dutch Blockchain Coalition, een publiek-privaat initiatief van het door het Ministerie van Economische Zaken ingestelde Team ICT. Onder de partijen die meedoen, vallen onder andere TU Delft, TNO, Kadaster, Ministerie van Justitie & Veiligheid, Nationale Nederlanden, de grote banken en Enexis. InkopersCafe.nl spreekt Frans van Ette, manager van de Blockchain Coalitie en consultant van TNO, over de ontwikkelingen.

“Iedereen heeft inmiddels in de gaten: blockchain doe je met elkaar. In je eigen organisatie kan je prima in een centrale database werken, maar blockchain is juist geëigend om over partijen heen zaken te regelen. Je hebt elkaar dus per definitie nodig”, aldus Van Ette.

Digitaal vertrouwen
In essentie is blockchain een technologie die digitaal vertrouwen mogelijk maakt. Het heeft daarmee het potentieel om bedrijfsprocessen veel efficiënter en betrouwbaarder te maken. Deze nieuwe technologie kan volgens experts ook een disruptief effect krijgen, vergelijkbaar met de impact van Internet. Het heeft de potentie om nieuwe verdienmodellen te creëren en complete bedrijfstakken en markten te transformeren.

Disruptief
Waarom zal blockchain een disruptief effect krijgen? “Blockchain zal een soort ‘source of truth’ worden, omdat data niet meer centraal staat, maar door veel partijen beheerd wordt”, vertelt Van Ette. “Je bent daarnaast niet meer afhankelijk van een derde partij. Ook is alles programmeerbaar, denk bijvoorbeeld aan smart contracts. Hiermee kunnen bepaalde handelingen automatisch uitgevoerd worden als er iets getriggerd wordt in de blockchain. Het is tevens disruptief, omdat er minder mensenhanden nodig zullen zijn.”

Beginfase
“De technologie bevindt zich echter nog in de beginfase. De werkelijke mogelijkheden en valkuilen moeten nog opgelost worden. Er zijn al best veel pilots met de blockchain gestart, maar er is ook nog veel werk te doen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan technische vraagstukken, zoals: hoe kan je het schaalbaar maken? Hoe kan het efficiënter? En hoe kan je veilig met data omgaan? Maar we staan ook voor andere vragen, zoals: wat is de maatschappelijke impact? Welke economische modellen kan je erop loslaten? En hoe ga je de cloud-omgeving beheren als er geen centrale entiteit is?”

Toepassing voor inkoop
Van Ette geeft aan dat de mogelijkheden met blockchain eindeloos zijn. Speciaal voor Inkoop ziet hij wel een aantal belangrijke ontwikkelingen. “Ketens zullen steeds transparanter worden. Je kunt als inkoop zien waar je grondstoffen vandaan komen en via welke kanalen dat allemaal is gegaan. Ook hoef je op een gegeven moment niet meer alles bij te houden, want de blockchain is zo geprogrammeerd dat dit geautomatiseerd gaat. Het zal zorgen voor meer efficiëntie en transparantie in de keten.”

Samenwerking is een uitdaging
“Voordat blockchain grootschalig toegepast kan gaan worden, heb je veel ketenpartners nodig. Het is echter lastig om iedereen op één lijn te krijgen. Je kan projecten in theorie wel mooi uitdenken, maar om het in de praktijk te laten gebeuren, is nog een uitdaging. Kleinschalig is er al van alles in gang gezet, maar als je het op grote schaal wil laten gebeuren, dan moet je partijen stapje voor stapje enthousiast krijgen voor het onderwerp.”

Bankwezen
Van Ette verwacht dat de eerste grootschalige implementaties plaats zullen vinden in het financiële circuit. “De grote banken zijn erg actief met blockchain. Die zien het als een middel om hun hele backoffice te vereenvoudigen en goedkoper te maken. Denk bijvoorbeeld aan leningen. Als een bedrijf een obligatie uitgeeft, dan komt deze bij meerdere banken terecht. Hoe houd je daar een goede administratie van bij? Dit geeft nu nog een hoop gedoe en banken hebben vaak ouderwetse systemen. Blockchain zal op dit gebied zorgen voor veel efficiëntie.”

Partner van Inkoperscafé:
Partner van Inkoperscafé:

Reacties

Partner van Inkoperscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres